Esteu aquí

I Jornades Acadèmiques Interdisciplinàries

Lloc i dates: 
4 i 5 de maig de 2007

La sessió de divendres 4 de maig tindrà lloc a la Sala de Professors de l’Edifici Josep Carner de la Facultat de Filologia de la UB, recinte històric de la UB a Plaça Universitat; entrada pel c. Aribau.

La sessió de dissabte 5 de maig tindrà lloc a la Sala Sant Jordi del Seminari Conciliar, c. Diputació 231.

L’assistència a les Jornades és gratuïta però les places són limitades i, per tant, la inscripció prèvia és imprescindible. S’estendran acreditacions de partipació a tots els assistents que ho desitgin. 

Sessions

Divendres, 4 de maig de 2007

HT grup

Ponències
divendres, 4 maig, 2007 - 16:00

Obertura de les Jornades

Montserrat Camps Gaset, degana de la Facultat de Filologia de la UB i presidenta de torn de l’Aula Lul·liana de Barcelona

divendres, 4 maig, 2007 - 16:30

La primera generació de manuscrits lul·lians: tipologia, formats, estratègies de difusió

Albert Soler (UB)

El format dels còdexs lul·lians més antics és l’expressió primera del significat que Llull atribueix a les obres que transmeten. Les informacions contextuals (i no només textuals) que es desprenen de l’estudi d’aquests còdexs demostren l’atenció que Llull va dispensar als aspectes formals de la transmissió i com tot sovint els va relacionar amb el mateix acte de la composició.

divendres, 4 maig, 2007 - 17:30

Reinterpretació i reelaboració de la tradició en alguns exemples del Llibre de meravelles de Ramon Llull

Xavier Bonillo (UB)

A partir de la recerca de possibles fonts d'alguns dels exemples del Llibre de meravelles, es descriuen els mecanismes a partir dels quals Llull reinterpreta i reelabora aquests materials en funció dels seus propòsits literaris i apologètics.

divendres, 4 maig, 2007 - 18:30

Llull en els manuals d'història de la filosofia medieval. La meva experiència com a traductor d'El pensament filosòfic a l'Edat Mitjana de Kurt Flasch

Josep Batalla (Obrador Edèndum)

Bo i reconeixent que no és cap lul·lista, un traductor de textos filosòfics medievals exposarà com ha topat amb Llull, i com aquest encontre l’ha dut a editar l’obra de Kurt Flasch. Què diu Flash sobre Llull que no diguin altres històries de la filosofia? Quins són els aspectes del pensament lul·lià que més han sorprès un traductor d’Abelard i Tomàs, de Duns Escot i Ockham? Aquest traductor mirarà d’explicar-ho.

divendres, 4 maig, 2007 - 19:30

Sant Agustí a través del temps

Abel Jiménez Barrantes (URL)

Seguim les petjades de Sant Agustí per descobrir, en primer lloc, la influència rebuda per part del gnosticisme, neoplatonisme... En segon lloc, per reconèixer la construcció original del seu pensament i, per últim, per analitzar com ell va influir en la resta de la història del pensament.

Dissabte, 5 de maig de 2007

HT grup

Ponències
dissabte, 5 maig, 2007 - 10:00

Una teologia per a la missió

Jordi Gayà (Centre d'Estudis Teològics de Mallorca - FTC)

L’estratègia missionera fou el fil conductor de tota l'activitat i de l'obra de Ramon Llull. Des d'aquesta perspectiva se pot analitzar la teologia continguda en els seus escrits. Per fer-ho cal parar esment a la concepció de Llull sobre la personalitat del teòleg, sobre el contingut de la teologia i sobre el mètode a aplicar. D'aquesta manera se posa de manifest, entre d'altres coses, la relació de la teologia amb la contemplació i el recurs a l'Art.

dissabte, 5 maig, 2007 - 11:00

El Llibre de contemplació. Què ens aporta Ramon Llull?

Leonci Petit (FTC)

Peculiar sistema de pensament cristià. Home de sentit comú. Visió integral de l'home. Els dos camins de l'ànima. El "conèixer" en Llull. L'ètica lul·liana. El diàleg interreligiós.

diumenge, 5 juny, 2016 - 12:30

Taula rodona. Els centres lul·lístics de recerca en àmbit internacional

Lola Badia, Centre de Documentació Ramon Llull de la Universitat de Barcelona (moderadora); Francesca Chimento, Officina di Studi Medievali, Università degli Studi di Palermo; Óscar de la Cruz, Archivium Lullianum de la Universitat Autònoma de Barcelona; Fernando Domínguez, Raimundus-Lullus-Institut de l’Albert Ludwigs Universität de Freiburg i. B.; Jordi Gayà, Maioricensis Schola Lullistica; Josep Perarnau, Centro Italiano de Lullismo “E. W. Platzeck”, Roma; Maria Isabel Ripoll, Càtedra Ramon Llull de la Universitat de les Illes Balears.

dissabte, 5 maig, 2007 - 13:00

Cloenda

Fernando Domínguez Reboiras, del Raimundus-Lullus-Institut; Joan Martínez-Porcell, degà de la Facultat de Filosofia de la URL, i Armand Puig Tàrrech, degà de la Facultat de Teologia de Catalunya.

Documents adjunts: